03/06/2016
Stanovisko IVK ke dni
Data o HDP a destabilizační EU fondy
Stanovisko IVK ke dni 3. 6. 2016


V loňském roce byly evropské fondy jedním z významných faktorů mimořádného růstu HDP a všichni euronadšenci to brali jako důkaz jejich přínosu a efektivnosti. Český statistický úřad (ČSÚ) ale dnes zveřejnil upravené údaje o HDP za první čtvrtletí letošního roku. Data naznačují výraznou změnu působení evropských fondů na naši ekonomiku a potvrzují naše obavy a závěr, které jsme shrnuli na semináři v prosinci loňského roku (viz publikace IVK č. 24: Boom české ekonomiky – anomálie, nebo trvalý trend?), že:

Loňský hospodářský růst byl zcela mimořádný, letošní růst HDP bude podstatně nižší. Dnešní data ČSÚ ukazují, že se český růst meziročně i mezičtvrtletně zpomaluje. Průměrný meziroční růst HDP byl loni 4,3 %, za první čtvrtletí letošního roku již „jen“ 3,0 %. Mezičtvrtletní růst dosahoval loni v průměru 1,0 %, nyní již jen 0,4%. Pokles dynamiky (mezičtvrtletně i do záporu) se dá očekávat i v další části roku.

- Značně destabilizačně na české hospodářství působí evropské fondy. Tvorba fixního kapitálu meziročně vzrostla jen o 0,6 % (loni průměr 9,6 %), mezičtvrtletně poklesla o -5,6 %. Stavebnictví meziročně vykázalo začátkem roku ještě malý růst 0,4 % (loni v průměru 3 %), mezičtvrtletně ale již -4,1 %, což jen dokládá, že stavebnictví a investice byly loni pod dopingem veřejných (evropských) zakázek.

Vedle fiskální a měnové politiky se EU fondy staly silným destabilizačním prvkem. Zatímco loni dle odhadů ČNB byl jejich příspěvek k růstu přes 0,5 procentního bodu (z růstu 4,3 %), letos se dá očekávat záporný příspěvek ve stejné výši, tedy mínus 0,5 procentního bodu, ale z podstatně menšího růstu HDP (výrazně pod 3 %). A to nemluvíme o využití těchto fondů. Jsme přesvědčeni, že celkový ekonomický efekt evropských fondů je vinou jejich obrovské neefektivnosti a zavázání dalšími výdaji záporný.

Je otázkou, jak na další data budou reagovat naši euronadšenci. Bude se jejich názor vyvíjet rovněž konjunkturálně s naším HDP, nebo zůstane dál v zajetí naivního pohledu na EU fondy jako všeléku naší ekonomiky? Nenechejme se uchlácholit stále ještě relativně dobrými výsledky. Některá dnešní data a chování naší měnové a fiskální politiky nás ohledně budoucích nerovnováh a dalšího vývoje naší ekonomiky vybízejí k obezřetnosti.

Martin Slaný